Interview met Tom Waes: Passie voor Fietsen en Duurzame Mobiliteit

Interview met Tom Waes: Passie voor Fietsen en Duurzame Mobiliteit

Interview met Tom Waes: Passie voor Fietsen en Duurzame Mobiliteit

Interview met Tom Waes: Passie voor Fietsen en Duurzame Mobiliteit

LEUVEN – In een gezellige koffiebar in Leuven spreekt Tom Waes enthousiast over zijn nieuwe speedpedelec, de ÅSKA Supercommuter, terwijl hij geniet van een kop koffie. Hij is één van Vlaanderens meest veelzijdige en geliefde persoonlijkheden. Tom heeft zijn weg gevonden naar de harten van het Vlaamse en Nederlandse publiek door zijn veelzijdigheid als acteur, presentator en avonturier. Maar vandaag onthult hij een andere kant van zichzelf: zijn passie voor fietsen en zijn toewijding aan duurzame mobiliteit.

Tijdens het ophalen van zijn nieuwe ÅSKA speedpedelec bij Bond, een fietswinkel van Atelier Zaaf, vertelde Tom enthousiast over zijn keuze. Na een eerdere testrit was hij volledig overtuigd van de ÅSKA Supercommuter. Hij kreeg een uitgebreide uitleg, waarna zijn speedpedelec meteen werd klaargemaakt voor gebruik.

“Fietsen is voor mij passie”

“Fietsen is voor mij passie,” steekt Tom van wal. “Ik fiets vaak met vrienden, en we gaan zelfs op fietsvakanties naar Spanje waar we ongeveer 1000 kilometer afleggen.” Hij spreekt oprecht en warm over zijn passie voor fietsen. Zijn passie voor de koersfiets brengt Tom Waes tot de speedpedelec. “Mijn liefde voor fietsen, met name de koersfiets, heeft mijn interesse in de speedpedelec aangewakkerd, vooral gezien de mobiliteitsuitdagingen in Antwerpen. De verkeersdrukte is hier een bekend gegeven, en met de wegenwerken wordt het er niet eenvoudiger op. Gelukkig liggen de grote steden in ons kleine land redelijk dicht bij elkaar, wat het gebruik van een speedpedelec als een relatief eenvoudige en handige manier van vervoer maakt. Zodra ik op de fietssnelweg ben, lijkt de afstand naar Brussel niet meer ontmoedigend. Op dagen met lastig verkeer denk ik dat ik met de speedpedelec zelfs sneller het traject Antwerpen-Brussel kan afleggen dan met de auto of het openbaar vervoer. “

“Voor mij voelt het fietsen met de speedpedelec als een soort meditatie”

“Het fietsen naar mijn werk combineert sportiviteit met efficiëntie en biedt me waardevolle tijd voor mezelf,” legt Tom enthousiast uit. “Voor mij voelt het fietsen met de speedpedelec als een soort meditatie, vooral op weg naar mijn werk en zeker wanneer ik terugfiets. Het stelt me in staat om de gebeurtenissen van de dag te overdenken.”

“Fietsen geeft me niet alleen de ruimte om na te denken, maar biedt ook een uitstekende manier om te sporten. In tegenstelling tot de gangbare misvattingen, is het rijden op een speedpedelec absoluut een vorm van actief bewegen. Sommigen denken dat je met een elektrische fiets niet hoeft te trappen, maar dat is een misvatting. Een speedpedelec is geen bromfiets; je moet wel degelijk trappen. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat wanneer je van Antwerpen naar Brussel fietst met de speedpedelec, je absoluut voelt dat je aan het sporten bent.”

Tom kiest  bewust voor een speedpedelec in plaats van een ander type fiets. “Het is ongelofelijk dat je met een speedpedelec een goede snelheid kunt behouden en tegelijkertijd de benodigde ondersteuning krijgt waar dat nodig is,” vertelde hij. “Vooral op hellingen of als ik snel op mijn werk moet zijn, biedt het me de snelheid zonder compleet uitgeput aan te komen. Bovendien kan ik behoorlijk wat spullen meenemen in fietstassen.

“Een uitstekend alternatief voor de auto”

De slechte weersomstandigheden schrikken Tom ook niet af. “Zelfs in regenachtig weer is het geen excuus meer om de wagen te nemen,” voegt hij eraan toe. “Hoewel het weer de voorbije maanden uitdagend was, biedt de speedpedelec, als we streven naar duurzame mobiliteit, een uitstekend alternatief voor de auto.

Het is niet alleen tijdsefficiënt, het draagt ook bij aan mijn conditie, het is ecologisch verantwoord en zorgt ervoor dat ik met een fris hoofd op mijn bestemming aankom. Om eerlijk te zijn, er is weinig zo bevredigend als het voorbijfietsen van een file, niet om anderen uit te lachen, maar omdat je daadwerkelijk de tijdsbesparing en het efficiënte ervaart. Ik herinner me nog hoe vaak ik gefrustreerd in de file stond en hoeveel energie het kostte. Vraag gerust aan mijn collega’s of ze een andere versie van Tom zien wanneer ik met de speedpedelec naar het werk kom. Ik voel me energieker en ben in een betere stemming. Alleen al vandaag was ik, om hier in Leuven te komen, met de speedpedelec het snelst — sneller dan met de auto en zelfs sneller dan met het openbaar vervoer.”

Tom onderstreept het belang van mobiliteit, wat hij duidelijk uitdraagt op zijn Instagram account bijvoorbeeld. “Als Antwerpenaar word ik dagelijks geconfronteerd met de verkeersproblemen op de ring rond Antwerpen,” deelt hij. “En dan heb je nog alle wegwerkzaamheden wat betekent dat de enige effectieve manier om mobiel te zijn, de fiets – en bij uitbreiding de speedpedelec – zal zijn. Ik geloof sterk dat dit de richting is waar we naartoe moeten om te evolueren naar een duurzame mobiliteit.”

Hij vervolgt met zijn persoonlijke overwegingen: “Ik ben zelfs aan het overwegen om één van m’n twee wagens weg te doen en niet te vervangen. De oldtimer wil ik houden. Het is een oefening die ik wil aangaan om mijn speedpedelec te gebruiken in combinatie met een deelwagen of het openbaar vervoer.”

“Ga gewoon fietsen, vertrek gewoon”

Voor nieuwkomers die willen beginnen met pendelen op een speedpedelec had Tom enkele eenvoudige adviezen: Investeer in comfort. “Koop een degelijke en veilige speedpedelec, een comfortabele helm en draag aangepaste kleding. Maar bovenal, ga gewoon fietsen, vertrek gewoon. De grootste hindernis is vaak de eerste meters van je voordeur, maar zodra je op de fiets zit, ervaar je een soort vrijheid die je overweldigt. Niemand kan je dan bereiken, wat een soort rust geeft.”

“Het comfort op de ÅSKA speedpedelec was ongelooflijk”

Tom deelt ook enthousiast waarom hij kiest voor de ÅSKA Supercommuter. “De testrit die ik maakte, heeft me echt overtuigd,” zegt hij. “Het comfort op de ÅSKA speedpedelec was ongelooflijk, vooral de volledige vering maakte echt het verschil. In België zijn niet alle paden fietssnelwegen, dus die controle en het comfort waren doorslaggevend. Het stoere en mooie uiterlijk van de speedpedelec sprak me ook enorm aan. Die minimalistische en industriële look, alles eraan is functioneel, dat is precies waar ik van hou.”

“Wat me ook charmeert, is dat ÅSKA BIKE een 100% Belgisch bedrijf is. Dat mogen we echt koesteren. Als je dan ziet dat deze fiets minstens zo goed, zo niet beter presteert dan gerenommeerde buitenlandse merken, waarom zou ik dan niet voor een Belgische fiets kiezen?”

“En tenslotte het duurzame aspect van deze speedpedelec, Filip Dehing, oprichter van ÅSKA BIKE vertelde me dat deze in België wordt gebouwd, gericht op makkelijk onderhoud en een lange levensduur heeft. Zo’n filosofie is helaas nog te zeldzaam in de hedendaagse wegwerpcultuur.”

Na dit aangename gesprek bedanken we Tom, voor het openhartige gesprek en het delen van zijn ervaringen.

Het gesprek onthulde niet alleen Tom’s passie voor fietsen maar ook zijn toewijding aan een duurzame toekomst, waarin de speedpedelec een centrale rol speelt als een milieuvriendelijk, en efficiënt alternatief voor traditionele vervoersmiddelen.

Blijf trappen naar een groenere toekomst!

 

Met vriendelijke groeten,

Kurt

Marketing ÅSKA BIKE

KLAAR VOOR JOUW AVONTUUR ?