FAQ

FAQ

FAQ

FAQ

We hebben onze e-bike uitgerust met één 48V batterij, met een capaciteit van 1000 Wh. Dit geeft je op z’n minst een autonomie van 40km in als in steeds in het hoogste ondersteuningsniveau rijdt.

Een lagere snelheid of hogere inspanning van de rijder zorgt voor een sterke toename van de autonomie.

We schreven een blogpost over met een rittenoverzicht om je een beeld te geven of de ÅSKA speedpedelec voldoet aan jouw traject.

We bouwden de ÅSKA speedpedelec op zo’n manier dat het je dagelijkse werkpaard is voor vele jaren.

Het ontwerp van een ÅSKA fiets is modulair; wanneer er betere componenten of technologie beschikbaar is dan kan deze op een snelle en makkelijke manier geïntegreerd worden.

Voor de keuze van onze materialen gaan we steevast voor kwaliteit, duurzaamheid en circulariteit. Aluminium is bijvoorbeeld één van de materialen met de beste recycleerbaadheid.

Omdat we het vermogen willen leveren op de plaats waar het nodig is. We vinden het onnuttig om heel wat vermogen door de aandrijflijn te jagen.

De combinatie van een achterwielmotor met Pinion versnellingsbak en een Gates aandrijfriem is de beste combinatie voor een speedpedelec.

Spijtig genoeg is de fietsinfrastructuur nog niet wat het moet zijn. Slechte fietspaden en wegen, putten en scheuren, putdeksels, takken, hoge stoepranden,…

Om je speedpedelec zoveel mogelijk in contact te houden met de ondergrond (niet stuiteren) en je bijgevolg meer controle te geven opteren wij om de ÅSKA speedpedelec standaard uit te rusten met een verende voorvork en middendemper.

Meer controle betekent 3 voordelen:

 • veiliger
 • behoud van je snelheid op elke ondergrond
 • je kan ook kiezen voor een lichte off-road route

Er is 1 frame maat verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren. Er is keuze tussen 2 lengtes van zadelpennen en 4 sturen (5, 15, 30 of 50 mm verhoogd).

Op deze manier kunnen mensen tussen 1m65 en 1m95 comfortabel met een ÅSKA fiets rijden.

Een ÅSKA speedpedelec wordt standaard aangeleverd met een draagbeugel aan het spatbord. (maximale belasting van 5 kg). Optioneel kan een draagrek bevestigd worden voor lasten tot 25kg (symmetrisch geladen).

We hechten heel veel belang aan lokale productie in Europa. Ons frame wordt volledig in België gemaakt volgens een gepatenteerd proces. De batterij wordt samengesteld in België en ook de assemblage gebeurt in ons Belgenland.

Het merendeel van onze componenten komt van duurzame Europese leveranciers.

ÅSKA betekent “donder” in het Zweeds.

ÅSKA gaat over de liefde voor het buitenleven, de zin voor avontuur en een no-nonsens attitude in combinatie met groene innovatie, propere energie en een verantwoord gebruik van materialen.

Onze prioriteit is de beste te zijn binnen onze niche; een speed bike aanbieden die een duurzame impact heeft op onze mobiliteit, die ecologisch verantwoord wordt geproduceerd en die bovenal super leuk is om mee te rijden.

Wie heeft trouwens ooit gezegd dat de planeet redden niet leuk hoeft te zijn?

Net zoals onze fiets is ook onze dienst na verkoop top.

Uw locale fietshandelaar werd door ons getraind om uw fiets in perfecte staat te houden.

Vind je dichtsbijzijnde dealer

ÅSKA Bike voorziet 2 jaar garantie op alle fietsen. Klanten die zich op onze website registreren hebben 5 jaar fabrieksgarantie op het frame.

Een speedpedelec wordt in de Europese Unie beschouwd als een gemotoriseerd voertuig. Deze voldoen aan volgende voorwaarden;

 1. een maximaal vermogen van 4000W
 2. een maximaal ondersteunde snelheid van 45 km/u
 3. een motor die enkel zorgt voor trapondersteuning (geen autonome ondersteuning).

De Belgische overheid maakte een aparte categorie motorfiets, namelijk categorie P, voor speed pedelecs. Op verkeersborden wordt de speed pedelec categorie aangeduid met de letter P.

Over het algemeen gelden alle regels voor bromfietsen klasse B ook voor speed pedelecs. Dit betekent:

 • Je mag op de weg rijden of op het fietspad wanneer de geldende snelheidslimiet minder dan 50 km/h bedraagt.
 • Je moet op het fietspad rijden wanneer de geldende snelheidslimiet meer dan 50 km/h bedraagt.

De Belgische overheid voegde een nieuwe klasse motorfietsen toe, namelijk klasse P. Die is speciaal voorbehouden voor speedpedelecs. Uitzonderingen op bovenstaande regels worden aangeduid door de letter P.

Een fabrikant van speedpedelecs moet striktere regels volgen dan een fabrikant van standaard e-bikes. ÅSKA Bike kreeg een homologatiecertificaat van een betrouwbaar, onafhankelijk Europees certificeringsbureau.

Een speedpedelec moet verplicht geregistreerd worden bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen) en heeft net als een auto een nummerplaat nodig.

Onze dealers staan klaar om je te begeleiden: ze helpen je bij de aanvraag van jouw nummerplaat.

In België heb je in principe geen verzekering nodig wanneer je met een speedpedelec rijdt.

Bij ÅSKA Bike raden we je echter wel aan om een familiale verzekering en een diefstalverzekering te nemen.

Je hebt een rijbewijs AM nodig (of een hoger rijbewijs) om met een speedpedelec te rijden. Je moet dus minstens 16 jaar oud zijn.

Het is verplicht om een helm te dragen op een speedpedelec. De helm moet voldoen aan de EN-1078 veiligheidsnorm.

Onze ÅSKA Bike dealers hebben een uitgebreid gamma helmen die voldoen aan deze voorwaarden.

Verplaatsingen in het verkeer houden altijd risico’s in en vereisen een veilige en defensieve rijstijl van de bestuurder.

Bij ÅSKA Bike doen we geen tegemoetkomingen als het aankomt op het veilig gebruik van onze fietsen:

 • Onze fietsen hebben krachtige remmen met 4 pistons.
 • 29″ wielen met brede Schwalbe Hurricane banden geven u een optimale grip op elk terrein en in alle weersomstandigheden.
 • Het design van onze frames is gebaseerd op de geometrie van een enduro mountainbike: een type fiets waar controle hebben over de fiets zeer belangrijk is.
 • Onze koplampen zorgen voor extra zichtbaarheid, zowel voor u als voor het verkeer rondom u.

KLAAR VOOR JOUW AVONTUUR ?