Benieuwd hoe ver je kan fietsen met een ÅSKA speedpedelec?

Benieuwd hoe ver je kan fietsen met een ÅSKA speedpedelec?

Benieuwd hoe ver je kan fietsen met een ÅSKA speedpedelec?

Benieuwd hoe ver je kan fietsen met een ÅSKA speedpedelec?

Welke afstand kan ik afleggen met een ÅSKA speedpedelec ? Het is een veel voorkomende vraag.

Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag, want er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de actieradius van een speedpedelec. In dit artikel lees je alles over deze verschillende factoren en leggen we je een aantal scenario’s voor, zodat je zelf kunt inschatten welke afstand je met een ÅSKA speedpedelec kunt afleggen.

Actieradius

De actieradius is de maximale afstand die je met je speedpedelec (100% opgeladen) kan fietsen.  Deze afstand wordt bepaald door het vermogen van je batterij, door de energie die je zelf levert door te trappen en de omstandigheden waarin je fietst. De ÅSKA BIKE is uitgerust met één 48V batterij, met een capaciteit van 950Wh. Dit geeft je minstens 50km aan de maximum snelheid van 45km/u in ideale omstandigheden.

De factoren die je actieradius beïnvloeden

Krachtinspanning van de fietser

Hoe meer ‘watts’ je zelf trapt, hoe minder de motor en batterij belast worden. Een goeie conditie verhoogt de actieradius van je speedpedelec aanzienlijk.

Snelheid

Wanneer je sneller fietst op een ÅSKA speedpedelec zal je meer luchtweerstand ondervinden. Hoe hoger de snelheid, hoe meer luchtweerstand. De weerstand die je ondervindt door sneller te rijden stijgt meer dan evenredig, wat betekent dat je de gestegen weerstand niet kan compenseren door sneller op je bestemming te zijn (en dus minder lang te fietsen). Dit heeft een impact op de energie die je nodig hebt (batterij en/of benen). Zo heeft de snelheid invloed op de actieradius.

Dus wat betekent dit ? Het antwoord is dat het afhangt van hoe je je fiets wilt gebruiken. Als je snel ergens moet zijn, wil je sneller fietsen. Je actieradius zal dus lager liggen. Wil je je actieradius vergroten dan kan je energie sparen door langzamer te fietsen. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen welke snelheid voor jou geschikt is.

Veel wind

Rugwind of tegenwind, het maakt een groot verschil op de actieradius van je speedpedelec. Rugwind geeft je extra ondersteuning en dus energie waardoor je minder je batterij en benen belast en je actieradius vergroot.

Tegenwind is het tegenovergestelde. Het vergroot de weerstand waardoor je meer energie (batterij en benen) zal moeten leveren. Je actieradius verkleint in dit geval.

Het reliëf van je route

Een vlakke of een heuvelachtige rit maakt een groot verschil. Tijdens het beklimmen van een heuvel moeten je batterij en/of benen meer energie leveren om de zwaartekracht te overwinnen. Bijgevolg beperkt dit de actieradius.

Ter compensatie heeft de ÅSKA speedpedelec wel 2 energie recuperatie standen, die je in staat moeten stellen om bergaf tot 25% van de gebruikte energie terug te winnen.

Off-road

Neem je met de ÅSKA speedpedelec graag een gravelweg of bospad dan heeft ook dit een negatieve impact op de actieradius. Maar laat ons eerlijk zijn … plezier mag wel wat (batterijenergie) kosten.

Het gewicht en lichaamsbouw van de fietser

Een hoger gewicht, maar ook een langere lichaamslengte van de fietser leiden tot meer weerstand (zwaartekracht en luchtweerstand) en een hoger verbruik van energie.

Buitentemperatuur

Bij koude temperaturen (lager dan 5°C) ontladen batterijen sneller. De interne weerstand verhoogt door de koude temperaturen waardoor de lading minder efficiënt door de batterij stroomt. Dit tijdelijke energieverlies is de oorzaak dat de actieradius van je speedpedelec vermindert in de winter bij koude temperaturen.

Het ondersteuningsniveau

Bij een ÅSKA speedpedelec heeft de fietser de keuze uit 5 ondersteuningsniveaus. De hogere niveaus zorgen voor een zeer aangename rijervaring door heel reactief te reageren. Uiteraard zorgen deze stroompieken ook voor een hoger verbruik.

Wist je trouwens dat niveau 2 en 3 je ook al in staat stellen om 45km/u te rijden? Zij het wel door wat trager op te trekken en wat meer zelf te trappen.

Bandendruk

Als je fietst met lage bandenspanning heb je meer rolweerstand waardoor je batterij en/of je benen meer energie moeten aanleveren. Een correcte bandendruk vermindert de rolweerstand en zorgt voor een grotere actieradius.

De ÅSKA speedpedelec is uitgerust met de Schwalbe Hurricane, een excellente all-terrain band voor fietsers die snelheid willen op de weg en van hun band verwachten dat hij ook zonder problemen functioneert in licht off-road terrein. Al naar gelang je route en het totale gewicht (fiets, fietser, bagage) kan je de correcte bandenspanning bepalen tussen 2 en 4 bar.

Vering

De ÅSKA speedpedelec is uitgerust met een veerende voorvork, de Formula Enduro vork en een Öhlins TTX1 schokdemper achteraan in het frame. Deze zorgen voor een uiterst comfortabele en veilige rit. De vering zal je ook toelaten om sneller hindernissen te overwinnen, denk maar aan kasseistroken of slecht fietspaden. De verhoogde veiligheid en comfort leiden tot een iets hoger verbruik.

8 verschillende ritten

Om je toch een idee te geven hoe ver je met een ÅSKA speedpedelec kan rijden hebben we 8 scenario’s gedefinieerd waarbij we telkens een duidelijk beeld geven van de actieradius.

In dit handig overzicht hebben we voor jou de resultaten van deze 8 ritten gereden om je een duidelijk beeld te geven van de actieradius van de ÅSKA speedpedelec met een 100% opgeladen batterij.

KLAAR VOOR JOUW AVONTUUR ?