Remmen op een Speedpedelec: 9 Tips voor Veiligheid en Controle

Remmen op een Speedpedelec: 9 Tips voor Veiligheid en Controle

Remmen op een Speedpedelec: 9 Tips voor Veiligheid en Controle

Remmen op een Speedpedelec: 9 Tips voor Veiligheid en Controle

Als je met een speedpedelec rijdt, is het van essentieel belang om de juiste remtechnieken toe te passen voor een veilige en gecontroleerde rijervaring. In dit artikel delen we negen belangrijke tips om effectief te remmen op een speedpedelec, zodat je met vertrouwen kunt rijden en ongelukken kunt voorkomen.

1. Grootste remkracht op het voorwiel

 

Houd er rekening mee dat de grootste remkracht zich bevindt op het voorwiel van je speedpedelec. Hierdoor kun je de meeste vertraging en stopkracht genereren door de voorrem te gebruiken. Op lange rechte stukken waar geen scherpe bochten zijn, kun je de voorrem gebruiken om snelheid te verminderen zonder het achterwiel te blokkeren. Dit is handig als je wilt vertragen voordat je een bocht nadert.

Wees echter voorzichtig om abrupt remmen met alleen de voorrem te voorkomen, omdat dit kan leiden tot een koprol. Het is van cruciaal belang om een evenwichtige remactie met de achterrem te gebruiken.

Wanneer je tijdens het remmen alleen de voorrem van een speedpedelec gebruikt, gaat het grootste deel van de remkracht naar het voorwiel. Het gewicht verplaatst zich naar voren, waardoor het achterwiel de neiging heeft om los te komen van de grond.

Door echter ook de achterrem te gebruiken terwijl je de voorrem inknijpt, verdeel je de remkracht over zowel het voorwiel als het achterwiel. Dit helpt bij het behouden van de contactdruk van beide wielen met de grond, wat resulteert in betere controle en stabiliteit tijdens het remproces.

2. Rem gedoseerd, op gevoel

 

Bij het remmen op een speedpedelec is het belangrijk om gedoseerd te remmen. Begin met lichte druk op de remhendels en bouw de remkracht geleidelijk op naarmate je snelheid afneemt. Door geleidelijk te remmen, behoud je de controle over je fiets en voorkom je blokkerende wielen.

3. Verplaats je lichaam naar achteren en omlaag

 

Bij het remmen op hoge snelheid is het cruciaal om je lichaamsgewicht naar achteren en omlaag te verplaatsen. Dit vermindert de belasting op het voorwiel en zorgt voor meer stabiliteit tijdens het remproces. Buig je knieën lichtjes, duw je heupen naar achteren en verlaag je bovenlichaam om je gewicht goed te verdelen.

4. Breng je lichaam weer naar voren naarmate de snelheid afneemt

 

Naarmate je snelheid vermindert en de remkracht wordt verminderd, kun je je lichaam weer naar voren brengen. Dit helpt om een betere balans te behouden en je voorwiel stevig op de grond te houden. Let op de overgang en pas je lichaamspositie geleidelijk aan.

5. Licht gebogen armen

 

Houd je armen en ellebogen licht gebogen terwijl je remt. Dit helpt bij het absorberen van schokken en oneffenheden in de weg, waardoor je meer controle hebt over de fiets.

6. Voorkom slippen van de banden

 

Zorg ervoor dat je banden tijdens het remmen niet gaan slippen, vooral in natte of gladde omstandigheden. Een goede bandenspanning en voldoende profiel op je banden zijn belangrijk om maximale grip te behouden. Houd je remacties soepel en vermijd plotseling hard remmen, vooral met de voorrem.

7. Voor de bocht

 

Als je een bocht neemt, zeker bij hoge snelheid, is het van essentieel belang om voldoende grip op de weg te hebben. Als je tijdens de bocht remt, vooral met harde remkracht, leidt dit tot een verlies van grip, omdat het gewicht van de fiets naar voren wordt verplaatst. Door vóór de bocht te remmen en vervolgens gelijkmatig door de bocht te sturen, behoud je een betere grip en stabiliteit.

8. Remmen als een pro, met twee vingers

 

Voor meer controle en stabiliteit, remmen profs met twee vingers. Ze plaatsen de wijs- en middelvinger op de remhendels, terwijl de andere vingers stevig het stuur houden. Dit geeft een betere grip en controle over de fiets tijdens het remproces.

Let op: Wees extra voorzichtig bij gladheid en in afdalingen bij het gebruik van de voorrem. Deze remt krachtig en kan leiden tot verminderde grip en controle op een glad wegdek of in een steile afdaling. Verdeel in dergelijke situaties de remkracht gelijkmatig over beide wielen.

9. Anticipeer

 

Door deze tips in acht te nemen en regelmatig te oefenen, zul je bedreven worden in het remmen op een speedpedelec. Vergeet niet dat veiligheid altijd voorop staat, dus rijd defensief, anticipeer op mogelijke gevaren en geniet van je rit met vertrouwen en controle.

Veel veilige kilometers op je speedpedelec!

KLAAR VOOR JOUW AVONTUUR ?