Een privé aankoop was lang de meest voorkomende manier om een fiets te financieren. In dit meest éénvoudige scenario wordt de fiets onmiddellijk betaald bij aankoop.
De laatste jaren worden meer en meer fietsen op afbetaling gekocht. In België zijn er verschillende banken die hier specifieke oplossingen voor aanbieden. Enkele factoren om mee rekening te houden:
Als we dit even omzetten naar de situatie van een ÅSKA fiets die over een looptijd van 4 jaar wordt afbetaald dan bedraagt de maandelijks af te betalen som ongeveer 190 euro en zal er na 4 jaar ongeveer 180 euro aan interest worden betaald.
Indien u als werknemer geniet van een fietsvergoeding wordt de aankoop van een ÅSKA fiets op deze manier een nuloperatie vanaf een afstand van 21 km van het werk.
(Enkele rit, in de veronderstel dat er een fietsvergoeding van 0,24 EUR/km wordt voorzien door de werkgever en er 220 dagen per jaar wordt gefietst naar het werk.)
Sinds enkele jaren bestaat er in België een systeem van fietsleasing waarbij werknemers een fiets kunnen leasen (huren). Fietsleasing dient georganiseerd te worden door de werkgever en biedt verschillende voordelen:
Als we dit even omzetten naar de situatie van een ÅSKA fiets dan bedraagt de maandelijkse netto kost voor de werknemer ongeveer 110 euro. ( Gemiddelde op basis van offertes van de 4 grootste Belgische leasingspelers. Gebaseerd op een brutoloon van 3800 EUR.)
Indien u daarbovenop een fietsvergoeding krijgt dan wordt pendelen met een ÅSKA fiets een nuloperatie bij een afstand van 13km van het werk. (Enkele rit, in de veronderstel dat er een fietsvergoeding van 0,24 EUR/km wordt voorzien door de werkgever en er 220 dagen per jaar wordt gefietst naar het werk.)
LET OP: de specifieke voorwaarden verschillen van werkgever tot werkgever en van leasemaatschappij tot leasemaatschappij.
Fietsen die door de werkgever worden aangekocht kunnen voor 100% fiscaal worden afgetrokken, voor zover deze althans (ten dele) voor woon-werkverkeer worden gebruikt.
Daarenboven kan ook alle uitrusting (kledij, helm) alsook de kosten gemaakt door de werkgever om fietsen naar het werk mogelijk te maken 100% fiscaal worden afgetrokken (bvb fietsenstalling, fietspomp …).
Voor de btw geldt dan weer dat enkel het gedeelte dat effectief professioneel wordt gebruikt mag afgetrokken worden.
Volgens de wetgever is er geen enkele verzekering verplicht indien het om een fiets met hulpmotor gaat waarbij de motor niet autonoom (dus zonder trappen) kan werken. Dit is het geval bij een ÅSKA fiets: zonder trappen zal de motor niets doen.
Hoewel het dus niet verplicht is zijn volgende verzekeringen wel aan te raden: