Hoe testrijden met een speedpedelec?

Hoe testrijden met een speedpedelec?

Hoe testrijden met een speedpedelec?

Hoe testrijden met een speedpedelec?

Een speedpedelec kopen die bij je past is niet eenvoudig.  Je kan googelen of een fietsverkoper alle onderdelen en eigenschappen laten uitleggen.

Het rijgedrag van de speedpedelec, hoe het zadel aanvoelt, de grip in de bochten, je veiligheidsgevoel als je bruusk moet remmen,… dat kan jij alleen voor jezelf voelen.

Een testrit met een speedpedelec is dus geen overbodige luxe bij het kopen van een speedpedelec. Dergelijke ervaring van 15 tot 30 minuten vertelt je meer dan alles wat er over de speedpedelec staat neergepend.

Waarop let je bij het testrijden met een speedpedelec?

Bereid je goed voor!

 

Je testrit is een moment van 15 min tot een half uur. Besteed je tijd dus optimaal. Verken op google maps of op Komoot de regio of maak een route aan. Vraag ook routetips aan je adviseur in je fietswinkel.

 

Bepaal vooraf ook welke speedpedelecs je wil testen. Test meer dan 1 merk. Zo krijg je een objectieve vergelijking.

 

Extra tip: neem een vriend of collega mee die reeds ervaring heeft met speedpedelecs.

Wat is het doel van je speedpedelec?

 

Denk goed na over HOE je in de toekomst gaat fietsen met je speedpedelec. Alsook wat je wil bereiken: snel op het werk, plezier onderweg, comfortabel fietsen, sporten op weg naar het werk, langere afstanden overbruggen, geschikt voor een slecht fietspad,…

Je testroute

 

Benader met je testrit zo veel mogelijk je echte woon-werkrit.  Test op een rechte weg in goede staat maar zoek ook minder gunstige omstandigheden op.

 

Ga het fietspad op, zoek een kasseiweg, kijk hoe de fiets reageert bij het rijden over de rand van de stoep, een verkeersdrempel, een putdeksel, een onverhard pad,… Dit zijn elementen die een grote invloed hebben op je snelheid, je comfort en veiligheid.

De snelheid

 

Elke speedpedelec ondersteunt tot een snelheid van 45km/u. Daar zul je dus weinig verschil in merken. Kijk echter wel hoe makkelijk het is om deze snelheid te halen.

 

Tracht de 45km/u te halen op verschillende ondersteuningsniveaus’s en in verschillende versnellingen. Kijk niet enkel naar de ‘watts’ van de motor. De snelheid is de som van alle onderdelen van je speedpedelec. Test dus je snelheid ook uit in minder gunstige omstandigheden.

 

Een heel groot verschil ga je merken in snelheid tussen een speedpedelec met een middenmotor en een achterwielmotor. De speedpelelec met achtermotor haalt veel efficiënter de maximale snelheid van 45km/u.

Rijgedrag van de speedpedelec

 

Let op de wegligging, de grip die je hebt in de bochten en op verschillende ondergronden (asfalt, gravel, fietspad). Dit heeft een grote impact op je snelheid maar ook op je durf om met snelheid de bocht in te gaan. Dit wordt beïnvloed door de frame-geometrie, maar ook door de wielen, de banden, het stuur, … Wederom is dit het resultaat van de som van meerdere onderdelen.

 

Neem bochten op in de testrit. Maak een bocht met hoge snelheid, maak een u-turn, wijk uit, … op de weg, het fietspad, een kasseistrook of een onverhard wegje.

Schakelen met de versnellingen

 

Hoe efficiënter je schakelt in functie van je eigen trapkracht hoe optimaler je de energie van je batterij inzet. Ga dus tijdens je proefrit schakelen en schakelen en nog eens schakelen. Test hoe makkelijk je dit kan tijdens het rijden bergop, bij het aansnijden van een bocht, maar ook als je stilstaat voor een rood licht.

Je schakelefficiëntie zal je op termijn belonen doordat je versnellingen veel minder snel slijten.

Veiligheid

 

Het belangrijkste van je fietsrit is veilig aankomen. Test dit zodat je op een veilige manier het maximale uit je speedpedelec kan halen.

 

Test de remmen: voor het vertrek en tijdens de rit, test elke rem afzonderlijk, voor en achter, test een noodstop (bruusk), en kijk hoe de remmen en de speedpedelec reageren.

 

We gaven al de raad om obstakels als stoepranden, veiligheidsdrempels en slechte fietspaden aan te snijden. Ervaar hier je vering.  De voorvork én middendemper zorgen ervoor dat je banden ALTIJD contact behouden met de ondergrond, waardoor je automatisch een kortere remweg zal hebben.

 

De banden die op de speedpedelec staan zijn op vlak van veiligheid niet te verwaarlozen. Test ze en ga na of ze voor jou route en weersomstandigheden grip geven.

Comfort

 

Dit is moeilijker te testen.  Comfort is gerelateerd aan je zithoudig en gebruik gedurende langere periodes.

  • Zorg dus dat je zadel op de juiste hoogte staat.
  • Denk na over wat je voelt en hoe je zit tijdens je testrit.
  • Zit je in een houding die je een uur kan aanhouden?
  • Ervaar de impact van obstakels op je been, buik en rugspieren. Oordeel op basis daarvan of je vering nodig hebt.
  • Vergelijk een volledige geveerde vering met een geveerde zadelpen of een ‘hardtail’.
  • Vermenigvuldig de impact van al het bovenstaande maal 3 om tot een ‘lange rit gevoel’ te komen.

Het zadel is uiteraard ook een comfort element, maar dat is gelukkig bij elke fiets makkelijk aan te passen.

Waar let je nog op?

 

Onderhoud

Ga na wat je zelf kan doen en hoe vaak. Vraag ook na bij je fietswinkel waarvoor een onderhoud noodzakelijk is.

Kijk eens op online fora zoals speedpedelecreview of er bepaalde problemen zijn die vaak terugkomen.

 

Service

Vraag bij je fietswinkel na hoe hun service is geregeld. Vraag of ze op afspraak werken en hoe snel ze je kunnen helpen voor een onderhoud of een reparatie.  Een snelle en goeie service voor je speedpedelec is een must.

 

Display

Ga na wat je wil lezen op je display tijdens je rit en na je rit. Test hoe je dit makkelijk kan instellen.

 

Bagage

Ga na welke fietstassen je kan bevestigen en hoe zwaar ze maximaal mogen wegen als ze gevuld zijn.

 

Anti-diefstal

Een anti-diefstal tracker voorkomt diefstal van je speedpedelec. Dit is spijtig genoeg geen overbodige luxe.  

KLAAR VOOR JOUW AVONTUUR ?