Beste ÅSKA team! Ik ben Bart en pendel momenteel elke dag 20 km naar mijn werk met de wagen. Ik zou wat meer willen bewegen en m’n pendeltraject met de speed pedelec afleggen, maar … kunnen jullie mij een idee geven welk budget ik moet vrijmaken voor een duurzame speed pedelec?
Is deze vraag herkenbaar voor u?
Dan ben je zeker niet alleen!
Laten we je even op weg helpen; het aanbod aan speed pedelecs en hun bijhorende prijzen varieert immers enorm.
Dat is ook niet gek als je weet dat de categorie speed pedelec in Europa nog maar enkele jaren aan een opmars bezig is. Het aanbod aan speed pedelecs is de voorbije 5 jaar enorm gegroeid en geëvolueerd.
Zo zal je na een korte rondvraag ontdekken dat er heel wat verschillende types speed pedelecs zijn; vermogen van de motor, geveerd versus niet-geveerd, autonomie, kwaliteit van de componenten …
Ook de prijzen liggen vaak ver uit elkaar. Zo varieert de prijs voor een speed pedelec tussen de 4.000 en 11.000 EURO (btw inbegrepen).
Ben ik dan helemaal gek als ik voor een ÅSKA fiets van 9599 euro ga?
Helemaal niet. Je krijgt dan ook heel wat “fiets-waar” voor je geld. We geven je een inkijk in enkele van de elementen die de prijs bepalen:
Wil je altijd 45km/u kunnen rijden? Wil je geen batterij stress op jouw pendeltraject?
Om in normale omstandigheden (vlak, weinig wind) 45km/u te rijden is 550-700W nodig. Van zodra die normale omstandigheden niet meer gelden (bergop, wind, zwaar beladen) is er een pak meer vermogen nodig.
In de grootte van je batterij is er ook heel wat keuze. De batterijgrootte wordt uitgedrukt in Wh (watt x uur). Zo zal een batterij van 500 Wh gedurende 1 uur een vermogen van 500W kunnen leveren of gedurende 2u een vermogen van 250 Wh. Als je kiest voor een zwaardere motor dien je hier ook rekening mee te houden in de keuze van je batterij (die dus ook zwaarder moet zijn).
Hoe hoger de eisen die jij stelt aan jouw fiets hoe krachtiger de motor en hoe groter de batterij moeten zijn.
Aan 45km/u komt elke oneffenheid in de weg een pak harder aan. Bij een eerste testrit kan dit geassocieerd worden met een sportief rijgevoel… maar wil je dagelijks die dekselse Belgische fietspaden trotseren dan zal je al snel uitkijken naar wat extra comfort.
Een kwalitatieve voorvering zal ervoor zorgen dat je handen niet van het stuur worden geslagen als je over een put rijdt, terwijl achtervering de schokken op de rug en het bekken verminderen. Daarenboven zorgt een goed geveerde fiets ook voor meer grip en een betere wegligging, wat de veiligheid dan weer ten goede komt.
We kunnen er niet om heen, snelheid en gevaar gaan jammer genoeg vaak hand in hand. Wil je alles uit jouw speed pedelec halen dan is het ook belangrijk dat je dit in de meest veilige omstandigheden kan doen. Een motor en batterij aan een bestaande fiets toevoegen is geen goed idee. Het feit dat je 45km/u kan rijden zorgt voor veel hogere eisen op gebied van remkracht, verlichting en wegligging.
Hydraulische schijfremmen zijn onmisbaar. Om de kracht van de motor de baas te kunnen moet je al snel gaan kijken naar kwalitatieve enduro of downhill remmen. Schijven van minstens 200mm en remklauwen met 4 pistons zijn een minimale vereiste.
Hoe sneller je rijdt hoe meer verlichting er nodig is. Ten eerste voor jezelf; bij een hogere snelheid vernauwt het zicht. Ten tweede ook voor andere deelnemers aan het verkeer. Hoe beter je zichtbaarheid hoe meer men rekening met je zal houden.
En tot slot dragen frame, vering en banden niet alleen bij aan een groter rijcomfort, maar ook een betere en veiligere wegligging, in alle omstandigheden.
“Price is forgotten, long after quality is remembered.”
In dit statement zit heel veel waarde: hoe zijn de elektrische onderdelen bekabeld en bestekkerd? Wat is de levensduur van cruciale componenten zoals batterij, motor en verlichting. Wat is de reputatie van de leverancier? Welke componenten worden gebruikt? Riemaandrijving? …
Ook al denk je nu nog maar aan de aankoop van een speed pedelec, toch is het al interessant om eens stil te staan bij de het onderhoud en uitbreidbaarheid van jouw fiets. Is de aandrijflijn beschermd tegen weer en wind? Kan je rekenen op een kwalitatief service punt bij jou in de buurt? Zijn vervangonderdelen makkelijk beschikbaar en betaalbaar? Hoe zit het met nieuwe technologie? Kan je deze later makkelijk integreren? We weten allemaal dat batterijen een natuurlijk verouderingsproces ondergaan … sta dan ook eens stil bij de beschikbaarheid van onderdelen over enkele jaren.
Willen we naar een meer duurzame wereld gaan dan is het niet alleen noodzakelijk dat we meer gaan fietsen maar ook dat onze fietsen geproduceerd worden op een locatie waar er eerlijke arbeidsomstandigheden zijn en de CO2 uitstoot van de productie tot een minimum wordt beperkt. Wist je trouwens dat een Europese productie ketting 30% minder CO2 uitstoot?
Heel wat verschillende zaken beïnvloeden dus de prijs van een speed pedelec.
Daarnaast zijn er tegenwoordig ook heel wat financieringsmogelijkheden die het toelaten de kost van een speed pedelec te helpen dragen. Zo hebben we bijvoorbeeld in deze blogpost berekend dat je een speed pedelec via een leasing formule al terugverdient met een pendelrit van 13km (enkel).
Vind je het nog steeds moeilijk om te kiezen?
Stel jezelf dan de vraag:
Welke kwaliteiten vind ik belangrijk voor mijn dagelijkse pendelrit?
Misschien hoeft jouw speed pedelec helemaal niet uit te blinken in alle bovenstaande elementen? Dat kan best en dat kan de prijs ook beïnvloeden.
Wil je van jouw pendelrit het beste moment van de dag maken?
Hecht je veel belang aan een performant, kwalitatief en duurzaam Belgisch geproduceerde fiets?
Dan leg je hiervoor best iets meer budget voor aan de kant.
Heel veel succes bij je keuze, maak zeker voldoende testritten … en volg vooral je gevoel!
Klik hier om een testrit te plannen met een ÅSKA speed pedelec?